Építőgép kezelő tanfolyamok, anyagmozgatógép kezelői tanfolyamok, emelőgép vezetői tanfolyamok és kisgépkezelői tanfolyamok - Targonca tanfolyamok Vissza az Építőgép kezelő tanfolyamok, anyagmozgatógép kezelői tanfolyamok, emelőgép vezetői tanfolyamok és kisgépkezelői tanfolyamok - Targonca tanfolyamok oldalra OKJ-s emelőgép kezelői oktatás és targoncás tanfolyamok, targonca jogosítvány Emelő- és anyagmozgató berendezésekkel kapcsolatos, illetve egyéb szakértői tevékenységeink Díjmentes szaktanácsadás építő-, anyagmozgató és emelőgépekkel kapcsolatos kérdésekben

A szakképzési hozzájárulásról szóló 2012. évi törvényváltozás a gépkezelői, targoncavezetői képzéseket is érinti

FONTOS HÍR!

Díjmentes szaktanácsadás építő-, anyagmozgató és emelőgépekkel kapcsolatos kérdésekben - Targoncás tanfolyamok

Kisgépkezelő szakképzés

Akkreditált kisgépkezelő képzés

 

Jó döntés lehet még 2011-ben elkölteni
a szakképzési hozzájárulást

2012-ben teljesen megszűnik a szakképzési hozzájárulás saját alkalmazott képzésére történő elszámolhatósága

A parlament megszavazta a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény módosítását

A szakképzési hozzájárulásról szóló 2012. évi törvényváltozásAz egyik fontos, a cégeket érzékenyen érintő változás, hogy 2012-től nem lehet közvetlenül a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolni, ha a cég a saját dolgozóját küldi el képzésre. Így nem lesz lehetőség például a nyelvi képzések, értékesítési tréningek, szakképzések közvetlen elszámolására sem.

Ugyanez vonatkozik az iskoláknak átadott eszközökre és fejlesztési támogatásra is. Viszont a saját dolgozó képzése más formában támogatott lesz. Valószínűleg a cégeknek pályázniuk kell, majd és ha sikeres a pályázatuk, ezen az úton visszaigényelhetik a képzési díjat. Hogy a pályázatok hogyan lesznek elérhetőek, arról a később megjelenő végrehajtási rendeletből tájékozódhatnak majd a vállalkozások - erősítette meg a Pricewaterhouse-Coopers tanácsadó cég.

Nehézkesebbé válik a dolgozók szakképzése

A pályáztatás beiktatása valószínűleg jóval nehézkesebb lehet, mint az, hogy eddig közvetlenül számolhatták el cégek a saját dolgozó képzését. És ha nehézkesebb lesz (lassú lesz a pályázatok elbírálása), akkor a cégek feltehetően háromszor is meggondolják majd, hogy elküldjék-e a dolgozóikat képzésre. Ez pedig nemcsak a képzőcégeknek jelenthet komoly gondot, hanem az egész gazdaságnak.

Fontos lenne, hogy a cégeknek minél képzettebb dolgozóik legyenek, hiszen sokszor ettől függ, mennyire tudnak lépést tartani a többiekkel (vagy megelőzni őket), illetve megfelelően gyorsan reagálni a változásokra. A versenyképesség egyik kulcskérdése a gyorsaság, ezért is lehetnek kétségek, vajon jó döntés volt-e a pályáztatás irányába elvinni a dolgozói képzést.

A gyakorlati képzéseknél egységes normatíva

A jövőben csupán a gyakorlati képzés szervezésénél felmerült költségeket lehet közvetlenül elszámolni a szakképzési hozzájárulás terhére. Ehhez a vállalkozásnak szerződést kell kötnie a szakképző (vagy felsőoktatási) céggel arra, hogy biztosítja a gyakorlati képzés helyszínét.

Itt az változik még, hogy jövőre nem az egyes költségek bizonyos százalékában, hanem egységes normatíva szerint lesz az elszámolás. Az alapnormatíva összege 2012-ben 440 ezer forint/tanuló/év és kormányrendelet határozza majd meg, hogy az egyes szakmáknál milyen (egységes) szorzók lehetnek. A következő évekre a költségvetési törvényben határozzák majd meg a normatíva összegét.

Ha pedig (a tanulók számától függően) több lenne az elszámolható normatíva összege, mint a befizetendő szakképzési hozzájárulás, akkor a többlet az állami adóhatóságtól visszaigényelhető - foglalta össze a lényeget a Pricewaterhouse-Coopers.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége korábban kritizálta a jelenlegi elszámolási rendet, így támogatják a gyakorlati képzés költségelszámolásának egyszerűsítését. Szűcs György elnök bízik abban, hogy (amennyiben a tapasztalatok alapján szükséges) a normatíva korrekciójára is lesz lehetőség.

Az is változás, hogy a bevallási, befizetési és elszámolási kötelezettséget a szakképzési hozzájárulásnál a jövőben egységesen az állami adóhatóságnál kell teljesíteni.

Tekintettel arra, hogy a benyújtott módosító indítványokat sem a kormány, sem pedig a plenáris szavazás nem támogatta, a jogszabály szövege gyakorlatilag az eredeti tervezettel azonos.

A 2012. szakképzési hozzájárulás törvényjavaslata az alábbi linken letölthető >

forrás: fn24.hu és perfekt.hu

 

2012-ben teljesen megszűnik a szakképzési hozzájárulás saját alkalmazott képzésére történő elszámolhatósága

Gépkezelői, emelőképkezelői, targoncavezetői tanfolyamokkal kapcsolatos kérdések és válaszok

Építő-, anyagmozgató és emelőgép kezelői és vezetői szakképzések - Targoncás tanfolyamok

Építő-, anyagmozgató, emelőgép és targoncavezetői szakképzések - Targoncás tanfolyamok

Targonca tanfolyamok, emelőgép kezelői tanfolyamok referenciái

Építő- és anyagmozgatógép kezelő OKJ-s szakképzéseink

¤ Emelőgép kezelő (kivéve targonca) képzés
¤ Targonca vezető oktatás
¤ Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő képzés
¤ Útépítő- és karbantartógép kezelő tanfolyam
¤ Építési anyagelőkészítő gép kezelő
¤ Energiaátalakító-berendezés kezelő

Gépkezelő jogosítvány
Targonca jogosítvány
Emelőgépkezelő jogosítvány

Szakértői tevékenység
Szaktanácsadás

Néhány mondatban magunkról
Kapcsolat - Információ kérés
Emelőgép vizsgakérdések
Gyakori kérdések
Letöltések, jogszabályok
Partnereink

Kisgépkezelő képzés
¤ Kisgépkezelő szakképzési tájékoztató

Kezdőoldal

ORSA Oktatási Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti társaság

1104 Budapest, Harmat u. 67/c   -   Tel/Fax: (06-1)-261-5181
Email: szakkepzes@orsa.hu

SZAKKÉPZÉS - SZAKÉRTÉS - SZAKTANÁCSADÁS

SZAKÉRTÉS - SZAKTANÁCSADÁS
Orbán Sándor - orban.sandor@orsa.hu
+3620-587-2565

SZAKKÉPZÉS
Ifj. Orbán Sándor - ifjorban.sandor@orsa.hu
+3620-943-4934

Targonca tanfolyamok, emelőgép szakképzések, nyilvántartási szám, tagságok