jan
28
2022

Gépkezelő jogosítvány

2022-től új szabályok alapján folyik a gépkezelők képzése. A korábbi évektől eltérően, megszűnt az OKJ szakképesítés megszerzésének kötelezettsége:

54/2021. (XI.5.) ITM rendelet 10.§. Az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Melléklet I. Fejezet 5. alcím 5.1. pont harmadik francia bekezdésében a „kezelésére államilag elismert szakképesítéssel és a helyváltoztatásra is képes emelőgép esetében – ha azt maga vezeti – az ahhoz szükséges vezetői engedéllyel” szövegrész helyébe a „kezeléséhez szükséges gépkezelői jogosítvánnyal” szöveg lép.

Elméleti képzési modulok és vizsgák alól felmentést biztosító korábbi dokumentumok, végzettségek!

A képzés és vizsgák feltételeit, valamint a megszerezhető gépcsoportokat jelenleg kizárólagosan az 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet „a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról” szabályozza (amelyet a letöltések oldalon megtalál). Bár a rendelet nevében „a közúti közlekedési ágazatban használt gépek” megfogalmazás szerepel, jelenlegi állapot szerint (mivel más rendelet ezt a területet nem szabályozza) olyan gépek kezelési jogosultságát is ezen jogszabály határozza meg, amelyeket a korábbi (40/2009. (VIII. 31.) KHEM) rendelet nem tartalmazott.

A rendelet alapján tehát a különféle gépek kezeléséhez a jelenlegi jogszabályi környezetben (2022.01-hó) „gépkezelő jogosítvány” szükséges.

A fentiek ismeretében értelemszerűen a honlapunkon található megnevezéseket mint például Targoncavezető jogosítvány, Targoncavezető tanfolyam, Emelőgépkezelő jogosítvány vagy Emelőgép kezelő tanfolyam csak a könnyebb érthetőség miatt alkalmaztuk, minden a fenti rendeletbe tartozó kódszámú gépre vonatkozó képzés és vizsga eredményes teljesítése esetén GÉPKEZELŐ JOGOSÍTVÁNY kerül kibocsátásra.

Gépkezelő jogosítvány 2022

A képzésre vonatkozó általános tárgyak minden „Gépkategória” esetében megegyeznek (Általános munkavédelmi és elsősegélynyújtási ismeretek, Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek). Eltérés csak az úgynevezett Szakirányú gépspecifikus ismeretek esetén van, ami minden gépcsoport esetén különböző.

Gépkezelői jogosultság megszerzésének igénye esetén minden esetben győződjön meg a képzésre történő jelentkezés előtt, hogy a kezelni kívánt berendezés megnevezése, kódszáma megtalálható-e az 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet „a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról” 1. mellékletében.

A gépkezelői jogosítvány megszerzésére vonatkozó elméleti képzési modulok és vizsgák alól felmentést biztosító korábbi dokumentumok, végzettségek:

A.) Bármely gépcsoport tekintetében öt éven belül szerzett gépkezelő jogosítvány birtokában a képzésben résztvevő mentesül az „Általános munkavédelmi és elsősegélynyújtási ismeretek” és „Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek” tárgyhoz tartozó elméleti képzés és vizsga alól.
Gépcsoportonként „Szakirányú gépspecifikus ismeretek” (8 óra) és „Munka- és balesetvédelmi ismeretek” (1 óra/gépcsoport) képzésen kell rész vennie.

B.) A gépcsoporthoz tartozó (szakirányú) OKJ bizonyítvány birtokában a képzésben résztvevő mentesül minden elméleti tárgyra vonatkozó képzés és vizsga alól.
A megszerezni kívánt gépcsoportra vonatkozóan „Munka- és balesetvédelmi ismeretek” (1 óra/gépcsoport) képzésen kell rész vennie.

A fentiektől függetlenül minden gépkezelő jogosítványt szerző vagy gépcsoport vizsgát tevő résztvevő számára kötelező a tantermi és vizsgakövetelményekben meghatározott óraszámú gyakorlati képzésben résztvenni és az adott gépcsoportra vonatkozóan gyakorlati vizsgát tenni!